Egy megálmodott hely nyomában – Interjú dr. Paszternák Andrással, a Csodák Palotája tudománykommunikációs vezetőjével

Nemrégiben új helyszínen nyitotta meg kapuit a Csodák Palotája. Ennek kapcsán kérdeztem dr. Paszternák András tudománykommunikációs vezetőt, aki számos érdekességet és hasznos információt elárult a Csopa múltjáról és jelenéről.

A Csodák Palotája név hallatán a legtöbbünknek egy osztálykirándulás vagy egy családi program emléke villan fel. Az elmúlt évtizedekben nagy népszerűségre tett szert a tudományos élményközpont, de mit lehet tudni az elnevezésről? Miért éppen Csodák Palotája?

A Csodák Palotája elnevezés Öveges Józsefhez kötődik. Ő volt az a tanár, aki az ’50-es, ’60-as években elsőként jelent meg a médiában és kezdte el népszerűsíteni a tudományokat. Meg akarta mutatni, hogy mi rejlik a természetben előforduló jelenségek mögött, illetve, hogy odahaza milyen fizikai jelenségeket figyelhetünk meg. Egyszerűen, a maga ízes, zalai tájszólásával magyarázta el a törvényszerűségeket. Ő volt az, aki leírta, hogy lesz egyszer Magyarországon egy hely, ahol kicsik és nagyok játékosan tanulhatnak a fizikáról, és ezt a helyet a Csodák Palotájának fogják hívni. Az ő életében ez sajnos nem következett be, de 1996-ban, néhány időszaki tárlat után megnyílt a Csodák Palotája állandó kiállítása, tudományos élménytere.

Hogyan emlékezik meg a Csodák Palotája Öveges professzorról? Hogyan viszi tovább az ő tevékenységét?

Az egyik pillére ennek az emlékezésnek az Öveges terem. Hosszú évtizedek óta naponta több tudományos kísérletbemutatót tartunk a Csodák Palotájában a róla elnevezett teremben, ahol az ő oktatási hagyományait követve megpróbáljuk közérthetően, élvezhetően átadni az ismereteket, legyen szó fizikáról vagy kémiáról. Pár évvel ezelőtt néhány, a nevét őrző intézménnyel, vagy az életében hozzá kötődő szervezettel együttműködve kialakítottunk egy Öveges József-emlékfalat, ahol végig lehet követni az életét, oktatási tevékenységét, és még néhány relikviával is találkozhatunk, mint pl. folyton szomjas kacsájával, néhány kézzel írt levelével vagy illusztráció másolatával, hiszen ő a könyvkiadás terén is úttörő volt. Az elektronikus médiumokon átadott ismereteit le is írta, a kiadott könyvei generációk népszerű olvasmányai voltak.

 

Milyen egyéb attrakciókkal találkozhatnak az idelátogatók?

Az egyik legfőbb attrakció a játéktér, ahol több, mint 200 interaktív eszközt próbálhatnak ki, akár a természethez, akár például az energiához kapcsolódóan, de ugyanúgy az érzékeinket is felfedezhetjük és Newton fizikájában is elmélyedhetünk. A játékterek mellett az Öveges terem várja az érdeklődőket a látványos kísérletbemutatókkal. Kicsit a kémia felé is kikacsinthatunk a Ricther Gedeon laborban, ahol mindenki elvégezhet egy izgalmas kísérletet.

Hány éves kortól ajánlható az élményközpont látogatása?

3 éves kortól ajánljuk, de 99 vagy akár 100 évesek is örömmel jöhetnek. Minden generációt szeretettel várunk. Randizó pároknak is remek lehetőség, hogy játszva még jobban megismerhessék egymást.

Mi a Csopa jelenlegi célja és küldetése?

A tudományos élményközpont oktatási célja az, hogy közelebb hozza a természettudományokat a fiatalokhoz, illetve, hogy elgondolkoztassa az idősebb generációt is arról, hogy vajon tisztában vagyunk-e mindennel, ami az otthonainkban történik. Értjük-e ezeket a folyamatokat, el tudnánk-e másoknak mondani, hogy miért villámlik, mi történik, amikor egy örvény kialakul, miért süllyedhetnek el a hajók a Bermuda-háromszögben, vagy miért nem lehet közel állni az érkező vonat- vagy metrószerelvényhez. Ezekre a mindennapi kérdésekre nálunk játékos formában lehet megtalálni a választ. A látogatókat olyan információs táblák segítik, amelyeken mindig találnak egy egyszerűbb magyarázatot, de aki el szeretne mélyedni a fizika rejtelmeiben, az bonyolultabb magyarázatot is talál minden eszközünknél. Ha el akarunk tölteni 2,5 – 3 órát a játszva tanulás segítségével, akkor mindenképpen érdemes felkeresni a Csodák Palotáját. Ez az a hely, ahol mindig találhatunk valami újat, akkor is, ha sokadszorra jövünk, hiszen annyi inger éri az embert, annyi eszközt lehet kipróbálni, hogy egy látogatás talán nem is elég arra, hogy minden új ismeretet befogadjunk.

Milyen online platformokon olvashatunk a Csodák Palotája híreiről?

A Csodák Palotája híreit legegyszerűbben a www.csopa.hu oldalon követhetjük, illetve érdemes Facebook oldalunkat is követni, hiszen minden változásról hírt adunk. Az új, csillaghegyi otthonunk folyamatosan bővül majd, egy-egy újabb rész csatlakozik majd az élményközponthoz, úgyhogy érdemes figyelni, hogy mi minden várja a látogatókat.

Csillaghegyen december elsején nyitotta meg kapuit a palota. Aki kedvet kapott, hogyan juthat el az új címre?

Ha Budapest belvárosából tömegközlekedéssel érkezünk, akkor a Batthyány térről vegyük igénybe a Szentendre felé közlekedő H5-ös HÉV-et. Csillaghegy megállóban kell leszállni, ahonnan 3-4 perc sétával érhető el a Csodák Palotája. Ha valakinek nehézséget okoz a HÉV szerelvényére való felszállás, annak a 134-es buszjáratot ajánljuk az 1-es villamossal könnyen megközelíthető Szentlélek térről, amely egészen a Mátyás király útig hozza az érdeklődőket. Az 1039 irányítószámú Mátyás király út 24. címen találnak meg bennünket. A gépjárművel érkezőknek a parkolás ingyenes a környéken. Várunk mindenkit szeretettel!

Papp Zsolt előadó látványos kísérletbemutatója kicsiknek és nagyoknak bizonyította be, hogy a tudományokról szórakoztató módon is tanulhatunk.

Hasonló tartalmakért kattints az oldal követése gombra!

Szólj hozzá!