Aki elég bátor volt változni – Jean Valjean megrázó és felemelő története

Néha elgondolkodom, Victor Hugo tisztában volt-e azzal, milyen óriási hatást gyakorolt a világirodalomra és az ő korát követő századok kultúrájára Nyomorultak c. regényével. 

Jean Valjean karakterének megformálása olyan irodalmi nívót képvisel, ami a legtöbb író legféltettebb álmaiban szerepelhet. Sok év telt el, mióta a regényt elolvastam, de óriási hatást gyakorolt rám. Csakúgy, mint a történetből készült musical feldolgozás. 

Legutóbb tavaly márciusban láttam a darabot és máig élesen él bennem a katarzisélmény, ami már az első dal felcsendülésekor rám tört. Megrázó Jean Valjean gályarabságában megélt szenvedéseinek megjelenítése, és csodálatos az a hihetetlen pálfordulás és felemelkedés, amit végigkövethetnek a nézők. Jean Valjean karaktere dühöt, bosszúságot, együttérzést és meghatódottságot vált ki. Együtt szurkolunk neki, együtt szurkolunk érte.

Nagyon sajnálom, hogy most nem játssza a Madách Színház a Nyomorultak musicalt, de egy 2020-ban, Jean Valjeanról készített rajzom kedvet hozott, hogy újra rákeressek a YouTube-on a történet különböző feldolgozásaira. 

2012-ben Tom Hooper rendezésében igen neves szereplőgárdával mutatták be a történet musical filmverzióját. A színházi jelenethez hasonlóan, már az első jelenet is erős esztétikai és érzelmi hatást vált ki a nézőből. 

A következő videó szintén a 2012-es film egyik legmeghatározóbb jelenete. A püspök kegyelmének hála Jean Valjean itt kapja meg igazán a lehetőséget, hogy annyi kegyetlen év után új életet kezdhessen. Értelmezésem szerint a pálfordulása előzményének, kezdetének is tekinthető ez a részlet. 

Jean Valjean ételt lopott, de sokszorosan megbűnhődött érte. Lopni bűn és elítélendő dolog, mégis szánjuk őt, hogy a testvéreiért való kényszerű gondoskodás miatt végül 19 évet töltött gályarabságban. Megtérése és megváltozása különleges példa arra, hogy az évek alatt összegyűjtött sérelmeken túllépve, magunknak és az ellenségeinknek is megbocsátva van lehetőség a pozitív változásra. Ha Jean Valjean valós személy lett volna, úgy vélem, gyötrődéseinek sebe még így is sokáig meghatározta volna életét. A történet alakulása azonban a megrázó mivoltával együtt is pozitív példa lehet számunkra. 

Szólj hozzá!