“Ilyen van? Ilyen nincs!” És mégis van. A Pál utcai fiúk 6 éve töretlen sikere a Vígszínházban

2016. november 5-én azon szerencsések között lehettem, akik részt vettek A Pál utcai fiúk c. zenés darab bemutatóján. Óriási élmény volt, hónapokon át Molnár Ferenc híres regényének történetén törtem a fejem, az ott szerzett színházi élményt pedig a későbbiekben igyekeztem megsokszorozni. Újabb és újabb társaságoknak ajánlottam az előadást és velük együtt újra és újra átéltem azt az örömöt, amit egy jó színdarab tud kelteni a nézőkben.

Dés László zeneszerzőként, Geszti Péter dalszövegíróként tette le névjegyét a Marton László rendezésében megszülető előadásban.

2022 december elején immár sokadszorra visszatértem a Vígszínházba. A karaktereket alakító színészek egy része kicserélődött, de véleményem szerint a korábbi években tapasztalt “grundélmény-hatás” ugyanúgy megmaradt. A színészek mindegyikére ezért nem is térnék ki, a két főszereplő kivételével.

Ertl Zsombor nagyon hitelesen és szerethetően alakította Boka János karakterét. Korábban csak Wunderlich József megformálásában láttam ezt a szerepet, akinek hála bele is szerettem Boka Jánosba és az járt a fejemben, hogyan írnám tovább Molnár Ferenc regényét. A most látott előadás visszahozta, újra felelevenítette a Boka-rajongásomat és ismét kíváncsivá tett, vajon hogyan alakulna Boka János élete a történet folytatásában.

Dino Benjámin Nemecseke merően eltér a korábban megszokott Vecsei H. Miklós által megteremtett, a nem megértett, de egyébként tökéletes hős karaktertől. Ha jól emlékszem, Hasi egy interjúban el is mondta, hogy furcsa volt számára Nemecseket alakítani, mert ő volt az egyik legmagasabb a csapatban. Bár látszott, hogy a színpadon tényleg igyekszik regénybeli karakterének jellemvonásait magára ölteni, miután Dino Benjáminnal is láttam az előadást, rájöttem, hogy a Molnár Ferenc által kidolgozott Nemecsek-karakter sokkal inkább hasonlíthatott arra a srácra, akit Benjámin jelenít meg. Esetlen, szerencsétlen, olykor szerintem idegesítő is, így számomra hitelesebbé és érthetőbbé válik, hogy miért nem ő lehetett a társaság kedvence.

Nem ez a kedvenc darabom, de a katarzishatás ebben is bőven érvényesül. Tanulságos történet humorral, fülbemászó dallamokkal és ritmusokkal, így érthető, hogy továbbra is nagy népszerűségnek örvend minden korosztály körében.

Szólj hozzá!