Nem egészen fekete-fehér történet: Sakk musical a Magyar Színházban

Versengés, szerelem, történelem

A hidegháború árnyékában az 1979-es Sakk Világbajnokság döntője az orosz Anatoly Sergievskyt hozza ki nyertesként az amerikai Frederick Trumperrel szemben, aki mellől a magyar származású Florence Vassy szívét is sikerül elhódítania. Anatoly a Szovjetúnióból való disszidálásával két gyermekét és feleségét hagyja hátra. A darab Florence és Anatoly szerelmét pozitívan mutatja be, de végig érzékelhető a hűség vagy az új szerelem választása közti őrlődés. Mi történik Anatolyval a következő évben? Megvédi-e világbajnoki címét, megtartja-e szeretőjét vagy visszamegy a családjához? A Sakk musicalben kiderül.

Szereposztás

Egyszóval sztárszereposztás. Hogy csak a főbb szereplőket említsem: Egyházi Géza (Anatoly), Sári Éva (Florence), Szemenyei János (Frederick), Kiss Ernő Zsolt (Bíró), Kecskés Tímea (Svetlana).
Mind-mind csodálatos alakítást nyújtottak, de Szemenyei Jánost és Egyházi Gézát külön kiemelném. Előbbi művész rendkívül hihetően alakította a kiállhatatlannak megismert, de később már a nézőben szánalmat keltő sakkmestert. Szemenyei János egész karaktere és hangja a maga karizmatikusságával és utánozhatatlanságával nyűgözi le a közönséget. A második felvonásban Szegény kissrác c. dala után szűnni nem akaró jól megérdemelt vastapsot kapott.
Egyházi Gézából pedig tehetségén túl olyan szeretet és szakmai alázat árad a színpadról, amit ritkán tapasztalok a zenés színházi világ legnagyobbjai körében.

A további szereplők közül A kincses sziget musicalben már megismert Pavletits Bélát tudnám kiemelni. Nagyon örülök, amikor a színészekről el tudom hinni, hogy az adott karaktert alakítják éppen és nem hozzák magukkal a tőlük megszokott színészi jegyeket. Nála ez olyannyira sikerült, hogy csak a szereposztás átolvasásakor konstatáltam, hogy őt láttam a színpadon Walter de Courcy, a TV-s szerepében.

Zene, dalok

A különleges történetben Tim Rice szövegéhez (magyar szöveg: Romhányi Ágnes) Benny Andersson és Björn Ulvaeus szerezte a kiemelkedő zenét.

Az első kedvencem a darab során Sári Évi előadásában az Isten, óvd szívem! c. dal volt.
Lehet-e az, hogy mindent eldönt egy mosoly, egy hang, egy érintés, egy szó?
A dalban közreműködő vokalisták hangja még csodásabbá tette ezt az éneket.
Az egész előadás során közreműködtek A Jazz and More kórus tagjai. Énekhangjuk és előadói beleélésüknek köszönhetően számomra egy angyali kórus képében tűntek fel. Rengeteget hozzátettek az előadás sikeréhez.

Bár az előadást most láttam először, néhány dalt már jól ismertem. Az est legjobban várt dala nálam egyértelműen az Egyházi Géza által előadott Himnusz c. dal volt. Ez a nagyívű, felemelő hangzásvilágú zene és előadás nem okozott csalódást. Aki tudja magáról, hogy szereti a fent említett stílusú musicaldalokat, annak mindenképpen ajánlom, hogy hallgassa meg. A YouTube-on fellelhető verziók közül Josh Groban előadása a kedvencem.

Kecskés Tímea és Sári Évi Már ismerem őt c. duettje szintén az ismertebb, előadásokon kívül is gyakran hallható dalok közé tartozik. Örülök, hogy végre ezt is a teljes musical megtekintésével együtt hallgathattam meg ebben a remek előadásban.

Összességében nagy élmény volt a Sakk musical megtekintése. Bár számomra nem tartozik az eddig látott legkatartikusabb darabok közé, az erős szereposztás és a rendkívül jó zene, köztük számos musicalirodalmi kedvencemnek köszönhetően belopta magát a szívembe. Bármikor szívesen újranézném.

Szólj hozzá!